Imate pitanje ili prijedlog za poboljšanje stranice ?

 Postavite ga ovdje, a mi ćemo se truditi u što kraćem roku odgovoriti na Vaš upit.

Često postavljana pitanja

Za registraciju na AMC Portal / AMC Portal Mobile potrebno je ispuniti zahtjev za registraciju na AMC Portalu koji možete pronaći putem ove poveznice. Nakon uspješno završenog postupka registracije na AMC Portalu moguće je s istim pristupnim podacima koristiti i aplikaciju AMC Portal Mobile namijenjenu prije svega korisnicima sustava bespilotnih zrakoplova (UAS) za provedbu svojih aktivnosti po automatiziranom postupku.

Postupak registracije:

1. Ispunite obrazac točnim podacima (obvezna su upisna polja s crvenom oznakom) te nakon upisa sigurnosnog koda odaberite opciju „Registracija“.
2. Na adresu elektroničke pošte koju ste ispunili u obrascu za registraciju bit će Vam dostavljena poveznica za potvrdu Vaše e-adrese.
3. Nakon potvrde e-adrese bit će Vam dostavljene sve potrebne informacije i upute za završetak registracije na AMC Portal.
4. Nakon zaprimanja svih potrebnih podataka/dokumenata Vaš će zahtjev biti u cijelosti obrađen u najkraćem mogućem roku.
5. Nakon odobrenja Vašeg zahtjeva za registraciju na AMC Portal na Vašu prijavljenu i potvrđenu e-adresu bit će Vam dostavljeni pristupni podaci s početnom zaporkom koju je potrebno ažurirati na mrežnoj stranici AMC Portala unutar 24 sata nakon odobrenja registracije.
6. Nakon uspješne izmjene početne zaporke možete odmah početi koristiti AMC Portal / AMC Portal Mobile.

Napomena:
Ako niste promijenili početnu zaporku u roku od 24 sata nakon primitka elektroničke pošte o uspješnoj registraciji ili ste zaboravili Vašu zaporku, možete je ponovno postaviti putem ove poveznice.

U procesu registracije na AMC Portal između ostalih podataka traži se i OIB. Kod ispunjavanja obrasca za registraciju na hrvatskom jeziku upis OIB-a je obvezan. Strani državljani koji nemaju OIB popunjavaju obrazac za registraciju na engleskom jeziku, na engleskoj inačici AMC Portala gdje upis OIB-a nije obvezan.

Samo registrirani korisnici.

Zahtjev za rezervaciju strukture u zračnom prostoru mora se predati putem preddefiniranog obrasca s obveznim poljima za upis ili odabir podataka. Obrazac se aktivira odabirom strukture na grafičkom prikazu ili odabirom na za to posebno predviđenom mjestu.

Unaprijed definirane strukture zračnog prostora objavljene u AIP RH te strukture uspostavljene po ad hoc postupku, ali prema dodijeljenim pravima, tipu i načinu uporabe.

Obvezna je prijava i ishođenje odobrenja od nadležne ASM razine za izvođenje letačkih UAS operacija u zračnom prostoru za sve UAS-e koji se ne smatraju igračkama (u smislu Direktive 2009/48/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o sigurnosti igračaka). Letenje sustavom bespilotnog zrakoplova u nekontroliranom zračnom prostoru („klasa G“ zračnog prostora) provodi se po automatiziranom postupku do visine od 120 m iznad razine tla putem aplikacije AMC Portal Mobile. Za letenje u nekontroliranom zračnom prostoru na visini većoj od 120 m iznad razine tla potrebno je prethodno ishoditi odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Hrvatske kontrole zračne plovidbe koje vrijedi za zemljopisno područje u kojem se namjeravaju izvoditi letačke operacije.

Na dan prije aktivnosti (D-1) najkasnije do 1100 sati po lokalnom vremenu.

Zahtjevi u svezi s uspostavom nove (neobjavljene) strukture u zračnom prostoru koje podnose domaći i inozemni civilni korisnici zračnog prostora dostavljaju se, na standardnom obrascu, Nacionalnom povjerenstvu za upravljanje zračnim prostorom putem Civilnog ovlaštenog subjekta Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), telefon: +385 1 6259592, fax: +385 1 6259552, e-adresa: civaa@crocontrol.hr. Postupak i standardni obrazac objavljeni su u Okružnici zrakoplovnih informacija REPUBLIKA HRVATSKA „Zahtjev korisnika za uspostavu i/ili promjenu načina korištenja određenog dijela zračnog prostora“.

Postupak i obrasci objavljeni su ovdje.

Postupak i obrasci objavljeni su ovdje.

Postupak i obrasci objavljeni su ovdje.

Kao prvi korak kontaktirajte Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo - Odjel letačkih operacija i školstva za odobrenja/dozvole koje biste trebali imati za snimanje bespilotnim zrakoplovom u Republici Hrvatskoj. Vezano uz odobrenje za snimanje iz zraka te uporabu zračnih snimaka kontaktirajte Državnu geodetsku upravu Sektor za državnu izmjeru, Službu za topografsku izmjeru i državne karte. Nakon toga, ako ispunjavate sve navedene uvjete, pošaljite zamolbu za odobrenje za posebno korištenje kontroliranog zračnog prostora. Postupak i obrazac za pribavljanje tog odobrenja možete pronaći ovdje.

Unutar FIR-a Zagreb kontrolirani zračni prostor jest zračni prostor iznad 300 m iznad terena i zračni prostor unutar kontroliranih zona (CTR). Granice kontroliranih zona možete provjeriti ovdje.

Za dobivanje odobrenja za obavljanje radova iz zraka kontaktirajte Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo – Ured za odobravanje letova (flight-authorization@ccaa.hr). Vezano uz odobrenje za snimanje iz zraka te uporabu zračnih snimaka kontaktirajte Državnu geodetsku upravu – Sektor za državnu izmjeru, Službu za topografsku izmjeru i državne karte. Nakon dobivanja potrebnih odobrenja sedam radnih dana prije početka aktivnosti kontaktirajte Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe – Civilni ovlašteni subjekt (civaa@crocontrol.hr ) radi pravodobne najave i usuglašavanja operacija radova iz zraka.

Postupak i obrasci objavljeni su ovdje. U slučaju obavljanja izvanaerodromskih skokova padobranom morate dodatno pribaviti odobrenje Ureda za odobravanje letova (flight-authorization@ccaa.hr) Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo – Ured za odobravanje letova (flight-authorization@ccaa.hr).

U Odjelu zrakoplovnih glasila. Kontakt je dostupan ovdje. Online verzija karte po sektorima dostupna je ovdje.

Proceduru podešavanja visinomjera možete pogledati ovdje.