Vijesti

Automatizirani postupak RPAS/UAS putem aplikacije AMC Portal Mobile – odgoda primjene


Poštovani operateri sustava bespilotnih zrakoplova,

Hrvatska kontrola zračne plovidbe već duži niz godina prati razvoj sustava bespilotnih zrakoplova (RPAS/UAS) i ulaže značajne napore kako bi RPAS/UAS korisnike uspješno integrirala u zračni prostor Republike Hrvatske na siguran način.

Posljednje izmjene u regulativi iz područja obavljanja aktivnosti i izvođenja letačkih operacija bespilotnim sustavima zrakoplova predviđaju daljnju liberalizaciju i ubrzanje postupaka i procedura odobrenja potrebnih za sigurno obavljanje aktivnosti u zračnom prostoru.

Kako bi se omogućila sigurna provedba aktivnosti po automatiziranom postupku, Hrvatska kontrola zračne plovidbe izradila je dodatnu mobilnu aplikaciju vezanu na postojeći sustav AMC Portal – „AMC Portal Mobile“ koja će omogućiti svim korisnicima sustava RPAS/UAS registriranima na AMC Portalu provedbu svojih aktivnosti po automatiziranom postupku u dijelovima zračnog prostora gdje je to moguće.

S tim u vezi, danas je stupio na snagu i AIC B 002/2019 (Uvjeti za provedbu automatiziranog postupka uspostave Ad-hoc strukture i odobrenja na dan provedbe aktivnosti), ali se zbog potrebe dodatnog testiranja pouzdanosti sustava i vezanih procedura njegova primjena odgađa do puštanja u operativni rad mobilne aplikacije AMC Portal Mobile.

Puštanje u operativni rad aplikacija AMC Portal Mobile za platforme iOS i Android predviđeno je za 28. siječnja 2019. kada će biti omogućeno njezino besplatno preuzimanje s programskih trgovina za platforme iOS i Android.

Ovim putem još jednom pozivamo sve dosad neregistrirane korisnike AMC Portala da se registriraju kako bi mogli provoditi svoje aktivnosti u zračnom prostoru po automatiziranom postupku tamo gdje je to omogućeno.

Povratak na vijesti